Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány fontos tanács: oltsunk nyakba, combba, mártsuk a galambot, adjunk neki tablettát

 

A szezon elején egy olyan témával foglalkozunk, amely sok segítséget adhat ahhoz, hogy galambjainkat megfelelően kezeljük. Ilyenkor esedékesek például a védőoltások és más kezelések. Nagyon sokan ehhez más együttműködésére szorulnak, kell például keresni valakit, aki megfogja a galambot, miközben mi a fecskendőt kezeljük. De gyakran még az is gondot okoz, ha egy kapszulát kell a galamb torkán lenyomni.

Az alábbiakban ezekhez adunk tanácsot.

 

1. oltás a nyakbőr alá

Ez az egyik legnehezebben kivitelezhető feladat, ha egyedül próbáljuk megoldani. A galambot ugyanis egy kézzel kell fogni úgy, hogy ne nyomjuk erősen, ám mégse mozogjon, miközben a tűvel ellátott fecskendővel szeretnénk a nyak bőre alá bejuttatni a gyógyszert.

oltás - nyakbőr alá
1Has egyedül oltunk, azt csak ülve tudjuk jól elvégezni. Keressünk egy kényelmes kisszéket. Az első lépés, hogy a galambot fektessük a két lábunkon keresztbe és óvatosan tartsuk lenyomva. Ezt követően hüvelyk- és mutatóujjunk összeszorításával megcsípjük a bőrt és felhúzzuk. Fontos: az oltandó területet mindig fújjuk be fertőtlenítő spray-vel, vagy kenjük be patikákban beszerezhető alkohollal, esetleg valamilyen jódos készítménnyel.

oltás - nyakbőr alá
2Ezután következik az oltás.  Lehetőleg rövid tűvel oltsunk, és csak akkor, ha a galamb nyugodtan viselkedik. Ha madaraink nagyon izgágák, inkább kérjünk segítséget, mert a nyaki részen általában jellemzően sok ér fut. A paramixo oltóanyaga jellemzően olajos készítmény, s ha véletlenül egy eret találunk, a véráramba jutó oltóanyag perceken belül végez galambunkkal.

 

2. oltás a comb bőre alá

Ez a megoldás sokkal biztonságosabb az előzőnél, bár sokan még manapság is ódzkodnak tőle. Legfeljebb a himlő elleni vakcinázásnál vállalják, hogy ezt a megoldást választják.

oltás - combba 4Ahhoz, hogy ezt jól el tudjuk végezni, ugyancsak le kell ülnünk. A galambot helyezzük az ölünkbe oly módon, hogy a feje a testünk felé legyen, lábai felfelé álljanak. Tépjünk ki néhány kis tollat a comb tövében, majd az előbb már leírt módon végezzük el a fertőtlenítést. Ha jól megnézzük, a combhajlatban egy kis “zseb” van, a bőrt felhúzva oda juttassuk be az oltóanyagot. Ezt követően látunk majd egy kis kidúdorodást, ami természetes. Soha ne szúrjunk izomba! A comb bőre alá oltás sokkal biztonságosabb és kisebb stresszt okoz a galambnak.

3. bemártás

Ez is a kezelés egyik módja. Főleg a nyári időszakban kell nagy figyelmet fordítanunk arra, hogy a galambok élősködői ne szaporodjanak el túlságosan. A leggyakoribb ellenség a tolltetű, amit vagy beporzással (ez a legkevésbé hatékony), vagy befújással írtunk. A legeredményesebb azonban a bemártás.

oltás - bemártás1Ehhez egy vödörben, lehetőleg langyos, vagy kézmeleg vízben oldjuk fel a gyógyszert. A legalkalmasabb erre valamilyen permetrin tartalmú készítmény, mert ezek melegvérű állatokra veszélytelenek. Ha nem ismerünk ilyet, érdemes az állatorvosi rendelőben tanácsot kérni, mert széles körben elterjedt és használt szerekről van szó.

 

 

oltás - bemártás3A galambot úgy fogjuk meg, hogy két szárnyát a háta felett összezárjuk. Majd a galambot óvatosan a vödörbe mártjuk. Fontos: a feje soha ne kerüljön a víz alá! Néhány másodpercig így tartjuk, eközben tollazata alaposan átázik, ezért elengedni csak óvatosan szabad a galambot, mert nagyon nehezen repül. Mindenképpen a dúcba vagy a röpdébe engedjük vissza, s csak egy-két óra után repülhet szabadon, amikor már megszáradt.

4. tabletta beadása

Ez az egyik legegyszerűbb kezelési lehetőség, bár sokan körülményesnek tartják és ódzkodnak tőle. Ha megtanuljuk a fogást, könnyen tudjuk alkalmazni.

oltás - tabletta1A galambot fogjuk a kezünkbe és a képen látható módon mutatóujjunkkal támasszuk ki a csőrét. Ezután a másik kezünkkel tegyük be a tablettát a csőrbe és engedjük el a galambot. A madarak nagy többsége simán lenyeli a pirulát, ha esetleg valamelyik kiköpi, ismételjük meg a kezelést.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

postagalamb2008@hotmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< 01 / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 312758
Hónap: 6641
Nap: 157