Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány fontos dolog, amit a vitaminokról feltétlenül tudnod kell!

A vitaminok kémiai vegyületek, amelyek természetes összetevői a takarmánynak. Csak kis mennyiségben találhatók a különböző magvakban, az etetés során a vitaminok elengedhetetlenül fontosak a galamb normális anyagcseréjéhez és az egészség fenntartásához. A vitaminokat a tudomány hat csoportra osztotta (A, B, C, D, E és K). Ezen belül hat fő csoportoknak vannak különböző altípusai. Minden csoport  sajátos funkciókkal rendelkezik, és amikor súlyosan hiányos az étrend, megjelenhetnek a jellegzetes hiánytünetek. A postagalambokra jellemző, hogy amikor a hiány enyhe, a tünetek homályosak és nem specifikusak, például a gyenge teljesítmény vagy csökkent ellenálló képesség, amely sok más esetre is jellemző.

A vitaminok általában nem találhatók meg a galamb szervezetében elegendő mennyiségben, főleg, ha a madarat követelmények teljesítésére tartjuk, ezért szükséges a kiegészítés. Annál is inkább, mert az utóbbi évtizedekben a mezőgazdaságban háttérbe szorult a talajerő természetes pótlása és az új, vegyszerek által meghatározott termesztésből származó takarmányok bel tartalmi értéke sokkal silányabb, mint korábban volt.

A hat csoportra osztott vitaminoknak két alapvető típusa van. A vízben oldódó vitaminok (B és C) nem tárolódnak a galamb szervezetében, és így bármelyik hiánya rövid időn belül érezhetően hat a szervezetre. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) jól tárolódnak a galamb májában és így a napi bevitel kevésbé kritikus.

Minden vitamin sajátos a funkciókkal rendelkezik:

A-vitamin:

szükség van rá az egészséges bőr és nyálkahártya, azaz a száj, arcüreg- és kloáka, stb. zavartalan működéséhez

B-vitamin:

valójában egy nagy csoportja a vitaminoknak, több mint 12 különböző vegyületet ismerünk, pl tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kolin (B4), pantoténsav (B5), piridoxin (B6), stb.  Ezek a vitaminok  számos életfunkció fenntartásában vesznek részt aktívan. Mivel vízben oldódóak, gyorsan hiány alakul ki, ha a a galambok takarmánya nem tartalmazza elegendő mennyiségben valamelyiket.

C-vitamin:

metabolikus szabályozó. A  C-vitamin a májban szintetizálódik és nincs különösebb előnye, ha pótlásként beviszünk a szervezetbe, hacsak a madár nem legyengült, és már nem képes arra, hogy elegendő a C-vitaminhoz jusson, különösen akkor, ha valamilyen okból ráadásul a máj károsodott.

D-vitamin:

feltétlenül szükséges, hogy a kalcium felszívódhasson a bélből. A madarak képesek elegendő D-vitamint termelni, ha elegendő napfényben tartózkodnak. Telente ezért ajánlatos napos időben a röpdébe kizárni a galambokat egy-két órára.

E-vitamin:

szabályozza a normális anyagcsere-folyamatokat a sejten belül.

K-vitamin:

feltétlenül szükséges a véralvadáshoz. Ezek a vitaminok megtalálhatók a zöld növényekben és előállíthatók baktériumok által a galamb bélcsatornájában. Ezért tulajdonképpen meglehetősen nehezen alakul ki K-vitamin-hiány, kivéve, ha túlzott antibiotikum adagolással nem gátoljuk a hasznos baktériumok tevékenységét, ezért fordul elő nagy ritkán, hogy a galambok a hiány ellenszereként saját trágyájukat eszik. Megelőzhetők a bajok, ha antibiotikumos kezeléskor pro biotikumokat is adunk a galamboknak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

postagalamb2008@hotmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< 01 / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 312758
Hónap: 6642
Nap: 158