Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi okozhat hányást?

Indokolt óvatosság, hogy a valamely betegségre gyanús egyedet azonnal kivesszük a többi közül, ezzel sok bajt előzhetünk meg. Jelen esetben azonban nem biztos, hogy a hányás adenovírus jelenlétére utal. Egyrészt az adenonak más tünetei is vannak, másrészt pedig a galambok más okokból is hányhatnak.
Kezdjük az adenovírussal. A csak a fiatal galambokat megbetegítő, I-es csoportba tartozó adenovírus elsődlegesen a bélrendszer sejtjeit támadja meg, aminek vízszerű hasmenés a tünete. (Ez valódi hasmenés, mert a belekből származik, ellentétben a paramyxovírus okozta nagymérvű folyadékürítéssel, amely a vesékből ered, tehát vizelet!) A coli baktérium gyakran másodlagosan csatlakozik a kórképhez, tovább károsítva a lepusztult bélnyálkahártyát, ilyenkor a hasmenés tovább súlyosbodik, állaga megváltozik, majd gyakori hányás csatlakozhat a tünetekhez. A begy jellemző módon takarmánnyal telített.
Tehát, ha adenovírussal állunk szemben, akkor a galambnak más tüneteket is kellene produkálnia, elsősorban súlyos hasmenés, és ismétlődő hányás. Az, hogy a hányás egy alkalommal történt meg vagy ismétlődő, fontos a betegség elkülönítése, a pontos diagnózis felállítása szempontjából.

 
Hányást azonban más ok is kiválthat. Ezek lehetnek fertőző és nem fertőző okok.
Leggyakoribb hányást kiváltó fertőző ok a kóli baktérium. Ez, mint tudjuk, önmagában is megtámadhatja a galambokat, főleg a fiatal korosztályt, és hányásos-hasmenéses tüneteket okozhat. Vagy pedig adenovírushoz csatlakozva súlyosbítja a vírus által elindított betegséget.
 
Nem fertőző okok: Leggyakrabban talán a penészgomba-toxinok okoznak hányást a galamboknál. Penészes takarmány etetése után mérgezéshez hasonló tüneteket látunk: gyakori hányás és/vagy takarmány-visszautasítás jelentkezik.
Mérgezésre kell gondolnunk tehát, ha hirtelen, egyszerre vagy rövid időn belül több galamb, esetleg az egész állomány megbetegszik, és azonos vagy nagyon hasonló tüneteket mutat. Gyakoriak az idegrendszeri tünetek, a hányás, a hasmenés, gubbasztás, vagy akár az előzetes tünetek nélküli, akár tömeges elhullás.
Mérgezést mi magunk is elő tudunk idézni, amikor a gyógyszerezést visszük túlzásba. Leggyakrabban a túladagolt dimetridazol okoz tüneteket: a galambok tántorognak, szédelegnek, összeesnek. Hányás is előfordul ilyenkor, ami szerencsés dolog, hiszen a szervezet így a mérgező anyagnak legalább egy részétől megszabadul.
 
Fontos adat az ok tisztázásában a betegség járványügyi lefolyása, vagyis a megbetegedések időbeni jelentkezése. Fertőző okra kell gondolnunk, ha a megbetegedések először kisszámú, akár csak egy vagy néhány galambon jelentkeznek, és aztán napok alatt emelkedik a megbetegedések száma. Mérgezésre gyanakodhatunk viszont akkor, ha egyszerre, egy időben hirtelen nagyszámú galamb mutatja ugyanazokat a tüneteket.
Végül, ha az eset egyedi marad, tehát jelen esetben a hányás nem ismétlődik meg a galambon és más egyedeken sem jelentkezik, akkor lehet a hányás mögött valamilyen egyedi ok, például a begyet ért ütés, vagy például olyan mérgező anyag felvétele, amely csak kis mennyiségben volt jelen a környezetben, és éppen ez a galamb csippentette fel. Ilyen lehet például egy penészgombacsomó, egy régen leesett és addig megbújt lepenészesedett kukoricaszem, vagy éppen valamilyen mérgező gomba, amelyet a galamb talált valahol a kifutóban vagy éppen a hazafelé vezető úton.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Шлюхи Краснодара

(Amuelmunda, 2018.10.13 04:18)

[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru]Проститутки Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Дешевые проститутки Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/]Секс знакомства Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-irkutska.ru]Шлюхи Иркутск[/url]
[url=http://prostitutki-perm.ru]Проститутки Пермь[/url]
[url=http://girls-kzn.mobi]Проститутки Казани[/url]
[url=http://girls-kzn.mobi/individuals/]Индивидуалки Казани[/url]
[url=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/]Секс знакомства Казани[/url]
[url=http://penza-dosug.ru]Шлюхи Пенза[/url]
[url=http://girls-ufa.ru]Шлюхи Уфы[/url]
[url=http://girls-msk.ru]Проститутки Москва[/url]
[url=http://dosugspb24.ru]Шлюхи Питер[/url]
[url=https://top.girls-nsk.ru]Шлюхи Новосибирск[/url]

скачать fifa 15 на пк без торрента

(garneuVek, 2018.03.26 20:47)

Подтверждаю. Всё выше сказанное правда.

---
Так бывает. Можем пообщаться на эту тему. Здесь или в PM. скачать fifa 15 mechanic, fifa 15 скачать медиа гет а также [url=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html]скачать взломанную фифа 15 на пк[/url] fifa 15 трансферы скачать

fifa 15 cracks 3dm торрент

(exethMa, 2018.03.07 18:17)

Спасибо Жизненно

---
Выбор у Вас нелегкий fifa 15 скачать торрент pc c таблеткой, fifa 15 скачать бесплатно на компьютер и [url=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/12-skachat-demo-versiyu-fifa-15-besplatno.html]скачать fifa 15 демо[/url] игра fifa 15 скачать бесплатно

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

postagalamb2008@hotmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< 11 / 2018 >>


Statisztika

Online: 11
Összes: 381407
Hónap: 11118
Nap: 389