Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fiatal galambok versenyeztetese 1 resz

 

 

Fiatal galambok sikeres versenyeztetése (I. rész)

 

A galambászokkal folytatott beszélgetéseim egyik állandó témája, hogy hogyan, miképpen lehetséges az, hogy néhányan közülünk képesek elsöprõ fölénnyel nyerni? Mi lehet a titkuk?

Az eredmények láttán sokan összevonják a szemöldöküket, és a sötétben tapogatózva még azzal is megvádolják versenyzõ társaikat, hogy drogokat adnak a galambjaiknak.

Ez különösen a fiatalok versenyeire érvényes, mivel itt még inkább szembe ötlõ tud lenni a különbség. Néha olyan nagy, hogy még egy gyermek számára is világos, hogy itt már nem pusztán a galambok minõségbeli különbsége a vízválasztó…

Manapság a fiatal galambok röptetésekor, már egyáltalán nem az a kérdés, hogy melyik közülük a legjobb galamb, hanem, hogy ki a legjobb galambász? Azok az idõk, amikor még egy átlagos galambász számára is termett babér a fiatal galambok versenyén, már régen elmúltak. Néhányan (specialistáknak is mondják õket), tökélyre fejlesztették ezt a mûvészetet. Ezek a „specialisták” azok, akik eljátszották a darabot, miközben a többi versenyzõ, mondhatni, csak megfigyelõként vettek részt rajta.

És sajnos a galambsport „tragédiája” éppen az, hogy az átlagos galambászok és a bajnokok nem létezhetnek egymás nélkül!

 

 

Egy kis segítség

 

Mivel még mindig nagyon sok galambász tesz fel olyan kérdéseket, ami egy bajnok számára természetes, ezért a mi felelõsségünk az, hogy ne hagyjuk ezeket a kérdéseket megválaszolatlanul! Ezért döntöttünk úgy, hogy egy cikksorozatot indítunk útnak, és bemutatjuk a fiatal galambok versenyeztetésével kapcsolatos tudnivalókat. Elkezdjük a néhány hetes galamboktól és szeretném azzal a témával befejezni, ami igen sok galambászt foglalkoztat: a gyógyszerezéssel.

Ezt a sorozatot, elsõsorban azoknak a galambászoknak írtam, akiknek szükségük van egy kis támogatásra és segítségre, de természetesen, valószínûleg nem tudunk majd kész válaszokkal szolgálni valamennyi kérdésükre!

Minden galambnak megvan a saját egyénisége, karaktere ugyanúgy, mint az embereknél. És ezen kívül nincs semmi más olyan dolog, mint pl.: az „ideális rendszer” vagy a „nagy tikok”. Bárki, aki azt hiszi magáról, hogy neki van igaza, vagy hogy egyedül õ tudja, hogyan lehet megnyerni a versenyeket, jó nagyot csalódhat, mikor szembetalálkozik a valósággal. Mert a valóság pontosan azt mutatja, hogy nagyon is valóságos a különbség az úgynevezett „specialisták” és a többi galambász között. Mindenkinek sajátos a módszere, de ez nem feltétlenül jelenti ugyanazt a jó módszert. Mivel a fiatalok versenyén elért eredményeimrõl azt mondták, hogy a legjobb Hollandiában és Belgiumban, ezért valószínûleg jó a módszerem, bár nem az egyedüli jó. Na nézzük akkor.

 

Nem repülõk

 

Az egészséges 10 hetes fiatalok maguktól is elkezdenek repülni, legalább napi egy órát. Jó étvágyuk lesz tõle, fejleszti az izmokat, a tüdõt és egyéb szerveket. De mégis, felénk minden évben lehet hallani a következõ történetet: miután a fiatalok már néhány hete lelkesen próbálgatták szárnyaikat, egyszer csak abbahagyják és egy centit sem repülnek tovább. Akkor, a galambászok egy része rögtön izgulni kezd: csak nem annyira lusta madarakat sikerült tenyésztenem, melyek egy fikarcnyi helyezést sem lesznek képesek majd repülni?

Természetesen ennek nem kell feltétlenül így lennie.

Elõször is, a normális körülményekrõl beszéltünk: a fiatalok ilyenkor kezdenek el vedleni és a vedlésben lévõ galambok pedig nem szívesen repülnek.

Egyértelmûen látszik, hogy a vedlés beindulásakor a galambok nem akarják elhagyni a dúcot. De persze lehet más oka is, hogy abbahagyják a tréningezést: még pedig, hogy betegek. Honnan lehet tudni azt, hogy a galambok akkor most végül is miért nem repülnek?

A fiataloknál ezt nehezebb eldönteni. Ha jó az étvágyuk, a székletük is rendben van, és a torkuk is tiszta, akkor nincs miért aggódnunk. Ilyenkor csak a vedlésre lehet gyanakodni.

De ha nem is repülnek, és ugyanakkor gyengének néznek ki, nem esznek rendesen, és alig emésztik meg a takarmányt, akkor bizony lehet arra gondolni, hogy betegek, és akkor már valóban gond van.

 

Diagnózis

 

Tehát nem is annyira nehéz felállítani a diagnózist. Elsõsorban a széklet az, ami a mérvadó. Minél fehérebb, annál jobb. Minél zöldebb, annál nagyobb az ok az aggodalomra. Amikor nyálkás a széklet, csomós és odaragad a spaklihoz, tetejébe még a torok is piros, akkor ez már nagy gondot jelent. Egy kezelés Ronidazol-lal és Altabactin-nel, egy hét alatt megoldja a problémát. Az Altabactine hatóanyagai a chloramphenicol és a furaltodone.

Ettõl összeszedik magukat a madarak, újból elkezdenek enni, javulnak a székletek, és újból megjön a röpülési kedvük. Élénken figyelnek majd rád és kérik a fürdõ vizüket… A beteg galambok nem figyelnek, és soha nem fürdenek. SOHA!

 

Rossz szerencse

 

A galamb életének elsõ néhány hónapját ki kell használnunk arra, hogy megtanítsuk neki a helyes viselkedést. Úgy kell viselkedniük, ahogyan ezt a tenyésztõjük elvárja. A kisgalambok pontosan olyanok, mint a gyerekek. Mindenki, aki nevelt már gyermeket tudja, hogy a jó szokások megalapozása gyermekkorban kezdõdik. Azok a gyerekek, akik nem találkoztak bizonyos elvárásokkal kora gyermekkorukban, nagyon nehezen alkalmazkodnak majd késõbb.

A versenyszezon kezdetén gyakran lehet hallani, ahogyan a galambászok morognak. „Idõben érkeztek a galambok, de nem akartak bemenni a dúcba. Miért történik ez mindig éppen velem? Másoknak miért ülnek be rögtön a galambjaik?” Természetesen ritkák az olyan galambok, melyek egyenest berepülnének a dúcba. És természetesen a morgósok sem panaszkodhatnak folyton a rossz szerencséjükre! Van ugyan néhány olyan galamb, mely természetébõl fakadóan nagyon rosszul ül be a dúcba a versenyek során, de ezek száma elenyészõ. A panaszkodó tenyésztõk maguk tették a galambjaikat ilyen rossz beülõkké!

 

Könnyû meglátni

 

„A fiatal galamb specialista” - ahogyan Európában nevezik õket - könnyen megismerszik, amikor a galambjai között van. A galambok ismerik a gazdájukat, és õ is ismeri a madarait. De ha valakinek alig-alig sikerül megfognia a galambjait, mert azok, amikor meglátják inkább kirepülnek a dúcból olyan pánikba esnek,  akkor biztosak lehetünk abban, hogy ez a galambász rosszul bánik  a fiatalokkal.

Hogyan is lehetne elvárni a galamboktól, hogy villámgyorsan beüljenek a dúcba és szeressék is a helyüket, ha már abban a pillanatban, amikor belép a „fõnök” a frász üt ki rajtuk?! Úgy a galambot, mint a tenyésztõt egyaránt lehet ezért sajnálni, amikor látszik, hogy micsoda nagy összevisszaság van közöttük. Az ilyen galambász a szárnyainál vagy a lábánál fogva kell elkapnia a galambot, aki mindenáron menekülni akar.

 

 

A tollak repkedése pedig valóban, látványosan is bizonyítja az ilyen ember nemtörõdömségét. Igen optimistának kell lennünk akkor, ha azt várjuk ezektõl a galamboktól, hogy szélsebesen repüljenek haza és azonnal beugorjanak a dúcba.

 

Õrült

 

Néha tényleg nagyon szomorú azt látni, hogy egy normális embernek tûnõ galambász mennyire ki tud jönni a sodrából, mennyire megváltozik, ha a galamb nem ugrik be a verseny során. Rohangál fel-le és bizony izzad a homloka is. „Gyerünk-gyerünk”-  könyörög és amikor végre a galamb hajlandó a tetõre repülni,  akkor meg egy csomó magot szór feléje türelmetlenségében.

Az eredmény - csak még több elvesztegetett idõ. És eközben, ha még más galambok is megérkeznek, akkor meg végképp nem értik, hogy mi történik. Úgy gondolhatják: „Miért viselkedik úgy, mint egy õrült?” „Miért rázza, mint egy idióta a konzerves dobozt és még homokot és köveket is dobál?”

Szegény galambok, vagy még inkább szegény tenyésztõ.

A dúcnak, az állománynak és a tenyésztõnek egy, egységet kell alkotniuk! A galamb számára a tenyésztõnek olyan ismerõsnek kell lennie, mint az ülõkéjének. Ugyanúgy, mint a többi állat, a galamb is hozzászokik a környezetéhez. De ha rosszul érzik magukat, akkor esetleg azt hihetik, hogy nem is látják õket szívesen azon a helyen, és ennek bizony megvannak a következményei.

 

Tanács

 

A tanulság világos! Soha ne kergesd a galambokat semmilyen körülmények között sem! Mindig legyél önmagad, sõt, ha lehet, próbáld meg mindig ugyanazt a ruhát viselni!

Amikor elviselhetetlen vagyok, vagy éppen sietek valahová, mindig távol maradok a dúcomtól, mert ismerem magam! Ha ilyenkor megpróbálnám elkapni a galambot, lehet, hogy elveszíteném a türelmemet, ha elsõre nem sikerülne. És én soha, semmilyen körülmények között nem akarok csalódást okozni a galambjaimnak!

Tehát ahhoz, hogy valaki sikereket érjen el a fiatal galambokkal, sokkal több kell, mint egy jó dúc, vagy éppen a jó galambok. Azzal is tisztában kell lennie, hogy hogyan lehet „kijönni” a fiatalokkal, szüksége van arra a tudásra, ami a felnevelésükhöz szükséges, és azt is tudnia kell, hogy hogyan kell õket etetni.

Régebben gyakran lefényképeztem a galambjaimat. Hát azt látni kellett volna, hogy milyen örömmel fogadnak, amikor a fényképezõvel léptem be a dúcba. Még csak nem is mozogtak a fényképezés alatt, sõt örömmel pózoltak. Azt mindig tudom, hogy hol ülnek a galambjaim, ezért nem kellett mást tennem, csak fognom a fényképezõt. Nem úgy néztek ki, mint akik el akarnak repülni. Persze a galambnak ez nem természetes, nem önmagától ilyen, nem önmagától kedveli a fényképezést. Ilyenné neveltem õket, mert tudom, hogy mennyire fontos az, hogy teljesítsenek, hogy tudják, mi vár majd rájuk. A dúcban úgy mozgok, mint a lassított felvétel. A galambokat pedig mindig nagy tisztelettel kezelem.

Ennek az, az eredménye, hogy amikor belépek a dúcba, az már magában felér egy jelzéssel a galamboknak. Nem kell a konzerves dobozzal zörögnöm, még fütyölnöm sem kell. Egyetlen egy pillanat sem megy veszendõbe azután, miután hazaérkeztek a versenyrõl!

És most már lehet, hogy megértik, hogy ez nem véletlen!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Opala48

(Hezod69, 2018.12.28 16:10)

http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tantrix-sildenafil-citrate-100-mg-gen http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-amlodipino-2-5mg-sin-receta-buen http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=67780&qa_1=internet-ecuador-sildenafil-citrate-medicamento-comprar http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-bupropion-150-mg-vente-bupron-sr-par http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-verventi-sildenafil-1 http://www.facecool.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-sollevare-sildenafil-citrate-130mg-gen-rico http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-nipatra-25-mg-pas-cher-site-fiable-prix-du http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-xex-sildenafil-citrate-120-mg-commande-xex-en http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/videnfil-150-mg-onde-comprar-frete-gr-tis-on-line-brasil http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-dejavu-100-mg-envio-rapido-pela-internet-no http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/buy-corsenile-200mg-low-price-120mg-corsenile-from-canada http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/betamethasone-clotrimazole-lotrisone-10mg-comprar-r-pido-brasil http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/order-bupropion-where-can-i-order-wellbutrin-sr-online http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/order-finasteride-5mg-cheap-how-to-order-fincar-in-verified http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/order-mclafil-60-mg-online-how-to-buy-tadalafil-no-rx http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/ciavor-tadalafil-10mg-onde-comprar-gen-rico-barato-rep-blica http://javamex.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-rezum-sildenafil-citrate-100-mg-en http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/budesonida-0-1mg-donde-comprar-sin-receta-r-pido http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/buy-thioridazine-cost-of-real-thioridazine http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-prilo-100mg-sem-receita-medica-brasil http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/cianeo-tadalafil-livraison-72h-baisse-prix-site-sure-pour-acheter http://bricolocal.com/profiles/blogs/kemagra-order-online-where-to-order-sildenafil-citrate-safely http://flutes.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-achat-vigorex-sildenafil-citrate-130-mg-prix-vigorex http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-duphaston-dydrogesterone-sin-receta-ahora-puerto http://bobford.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-100mg-o-en-commander-sildenafil-citrate http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/metformin-glyburide-como-puedo-comprar-sin-receta-env-o-r-pido http://football.ning.com/profiles/blogs/commander-du-silvasta-sildenafil-citrate-130-mg-generique-sur-le http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/buy-cheap-niagra-50-mg-online-where-to-purchase-sildenafil

Konix66

(Nanop09, 2018.12.23 11:43)

http://amusecandy.com/blogs/post/438442 http://bobford.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-mesalazina-pentasa-400mg-gen-rico-envio-24 http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/order-low-price-amfidor-50mg-buy-authentic-amfidor http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-filda-con-garantia-chile-comprar http://bobford.ning.com/profiles/blogs/disilden-50-mg-como-comprar-de-confianza-m-xico-sildenafil http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/61/11402/dejavu-como-posso-comprar-generico-envio-urgente http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/buy-low-price-cialis-20mg-online-where-can-i-purchase-tadalafil http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/nitrofurantoin-monohydrate-50mg-comprar-sin-receta-env-o-libre http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/filda-40mg-o-achat-tadalafil-homme-pas-cher http://medioteca.com.ar/blogs/post/9249 http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/adegra-como-comprar-sin-receta-por-internet-puerto-rico-comprar https://madbuddy.club/blogs/post/12417 http://www.1friend.com/blogs/2770/15460/acyclovir-ou-acheter-zovirax-g-233-n-233-rique-pharmacie

Nunuc43

(Gesav70, 2018.12.19 10:30)

http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/577 http://javamex.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-neurontin-gabapentin-en-l-nea http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/discount-losartan-hydrochlorothiazide-12-5mg-order-online http://football.ning.com/profiles/blogs/buy-cheap-vigore-25mg-online-where-to-purchase-sildenafil-citrate http://dmoney.ru/38545/price-erectol-order-online-erectol-150mg-online-netherlands http://wu-world.com/profiles/blogs/tadafast-tadalafil-40mg-comprar-con-garantia-panam-comprar http://property.ning.com/profiles/blogs/comprar-nevir-sin-receta-de-calidad-ecuador-comprar-nevirapine http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/buy-licosil-130mg-cheap-where-can-i-order-sildenafil-citrate-fast http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/desilmax-buy-without-rx-how-to-order-sildenafil-citrate-no-rx http://football.ning.com/profiles/blogs/corsenile-sildenafil-citrate-50-mg-en-ligne-baisse-prix-acheter http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-amoxicilina-gen-rico-entrega-em-24h-brasil http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-viagra-de-calidad-colombia http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/comprar-oflohexal-ofloxacin-con-seguridad-ecuador-comprar

Uwufa82

(Uhiqi88, 2018.12.14 16:02)

http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-syalpha-tadalafil-de-forma
http://laguiadelasvegas.com/afiliados/blogs/post/57221
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/capecitabine-500-mg-comprar-en-una-farmacia-online-r-pido-us
http://explicitty.com/blogs/2116/40674/viripotens-order-viripotens-ireland-buy
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/79/12526/buy-ortho-tri-cyclen-safely-ho
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/generique-vegarra-150mg-commander-le-prix-du-vegarra-25mg
http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=155148&qa_1=azelastine-entrega-r%C3%A1pida-m%C3%A9xico-comprar-astelin-seguridad
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-mildfil-tadalafil-sin
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/80/11783/generique-exerdya-tadalafil-comm
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/sidegra-25mg-order-cheap-can-i-purchase-sildenafil-citrate-cheap
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/apicalis-40mg-comprar-sin-receta-ahora-uruguay
http://wu-world.com/profiles/blogs/vedafil-en-ligne-pas-cher-acheter-site-fiable-achat-sildenafil
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-enafilzil-50mg-en-ligne-moins-cher-livraison-24h
http://www.gorelations.com/blogs/5224/40649/comprar-blupill-25-mg-via-internet-brasil
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/tada-diario-60mg-comprar-sem-prescri-o-online-rep-blica
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/oragawell-sildenafil-citrate-100mg-en-ligne-bon-prix-livraison
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/achat-express-neovia-sildenafil-citrate-50-mg-moins-cher-2018
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/vigain-sildenafil-citrate-moins-cher-sans-ordonnance-vente-en
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/zenavil-tadalafil-o-acheter-pharmacie-tadalafil-sans-ordonnance
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/achat-viagra-site-francais-sildenafil-citrate-de-belgique
https://www.nettingchat.com/blogs/post/47733

Ufedu97

(Mivah49, 2018.12.05 18:56)

http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/progra-sildenafil-citrate-comprar-sin-receta-de-confianza-chile
http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/5489
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/metoprolol-en-ligne-bon-prix-acheter-avec-visa-generique
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/siltegra-130mg-buy-can-i-order-sildenafil-citrate-without
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/order-helpin-100mg-without-prescription-helpin-buy-online-from
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/bromocriptina-2-5-mg-comprar-sin-receta-ahora-ecuador-comprar
http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/23024
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-zenavil-envio-urgente-portugal
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-emposil-sin-receta-r-pido-us
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/bimatoprost-3mg-como-puedo-comprar-y-pagar-con-visa-chile-comprar
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/re-zoom-tadalafil-como-puedo-comprar-en-internet-chile-comprar
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/plegra-commander-comparatif-sildenafil-citrate-en-ligne
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/nexgra-200-mg-o-acheter-en-ligne-prix-vrai-sildenafil-citrate
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/342909
http://bricolocal.com/profiles/blogs/o-commander-du-sumatriptan-en-ligne-bas-prix-achat-sumatriptan
http://football.ning.com/profiles/blogs/edgon-60-mg-bon-marche-en-ligne-livraison-rapide-commande
http://www.gorelations.com/blogs/5227/40442/discount-vigerect-max-25-mg-order-online-vigerect-max-50mg-be
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-dinamico-sin-receta-de-confianza
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/comprar-extadil-tadalafil-20-mg-sin-receta-online-espa-a-comprar
http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/76554
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/viagra-150mg-en-ligne-bon-prix-acheter-site-fiable-commander
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-oxybutynin-mas-barato-per-comprar
http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ejertol-de-calidad-se-puede-comprar
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cialis-20mg-sin-receta-de
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/order-generic-powergra-120-mg-online-how-to-order-sildenafil
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/vigro-sildenafil-citrate-150mg-comprar-mas-barato-bolivia

Asiqu37

(Axeju03, 2018.12.02 16:17)

https://pandinhah-suicidah.tumblr.com
https://rawanalsab.tumblr.com
https://marina-diamandis-moved.tumblr.com
https://mar-lua.tumblr.com
https://thcmvss.tumblr.com
https://buy-divalproex-125mg.tumblr.com
https://alevel-study.tumblr.com
https://buy-furazolidone-safely.tumblr.com
https://wltchh.tumblr.com
https://intrxsiverium.tumblr.com

Okimo91

(Oxupu86, 2018.12.01 01:00)

https://g0ldlace.tumblr.com https://se-como-salirme-de-las-cuerdas.tumblr.com https://lartestunetoile1.tumblr.com https://le-petit-yeol.tumblr.com https://catchmehazza.tumblr.com https://xaxxaia.tumblr.com https://mylittlegirlsuicide.tumblr.com https://missemmalights.tumblr.com https://bi-ravenclxw.tumblr.com https://derhan35.tumblr.com https://fakehappy24.tumblr.com https://order-amantadine-100mg.tumblr.com https://mythoughtsbl0g.tumblr.com https://intrxsiverium.tumblr.com https://letters-and-fire.tumblr.com

Iwene39

(Yuzop83, 2018.11.27 19:51)

https://the-heroic-potato.tumblr.com
https://carmelcoffeecats.tumblr.com
https://jousestroked.tumblr.com
https://hayathoughts.tumblr.com
https://haleyrecovers.tumblr.com
https://crazyalfred101.tumblr.com
https://johnlili.tumblr.com
https://le-petit-yeol.tumblr.com
https://keyameric0.tumblr.com
https://lordeismydxp.tumblr.com
https://blanc-perfumes.tumblr.com
https://buy-divalproex-125mg.tumblr.com
https://ic69.tumblr.com
https://vosrewrite.tumblr.com
https://ninaskrilova.tumblr.com
https://demonicsinners6.tumblr.com
https://hsseniorstudyblr.tumblr.com
https://cayden420.tumblr.com

скачать fifa 15 через медиа гет

(garneuVek, 2018.03.23 02:14)

раз позыреть можно

---
Конечно. Так бывает. Давайте обсудим этот вопрос. Здесь или в PM. скачать fifa 15 на пк от механиков, fifa 15 лицензия скачать торрент pc и <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>фифа 15 кряк скачать</a> fifa 15 на пк скачать торрент бесплатно

indian league fifa 15 скачать бесплатно

(lecalTog, 2018.03.13 14:12)

Я уверен, что Вы заблуждаетесь.

---
я так долго этого ждал скачать бесплатно fifa 15 на компьютер торрент, скачать взломанную версию fifa 15 ultimate team или <a href=http://15fifa.ru/skachat-patchi-fifa-15/34-mod-fifa-15-fifa-15-10-rus-eng.html>fifa 15 creation master 15 скачать</a> скачать fifa 15 торрент механики без origin

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

https://www.facebook.com
/royalderby.nyiregyhazi

+36706306062

postagalamb2008@hotmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< 01 / 2019 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 401595
Hónap: 10241
Nap: 271