Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Februárban javasolt teendők

 

 

 

- Február legelején, vagyis egy hónappal a párosítás előtt végezzünk belső féreghajtást. Ilyenkor talán a legjobb az SH-Levamisol 2 grammos készítmény, amelyet vízben oldva itathatunk, egy alkalommal. Kihajtja a bélből az orsó- és a fonálférgeket, és nem elhanyagolhatóan, mellékhatásként kicsit „megpiszkálja” az immunrendszert, ami a párosítás előtt, és a tél végén, igencsak jól jöhet.
Használhatjuk a takarmányra keverhető Albendanint is, ez szélesebb hatású, mint a levamisol, de nincs immunerősítő hatása. Az ivermectin származékokkal, tekintettel a közelgő párosításra, ilyenkor már óvatosan kell bánni, belsőleg lehetőleg ne alkalmazzuk őket, vagy minél korábban, egészen a hónap elején.
- Nagyon fontos a külső parazitamentesítés is, erre viszont használhatunk ivermectint, a bőrre cseppentve. De elvileg jó az Insectisid spray is, ezt fújhatjuk a galambokra és a fészkekre, a környezetre is.
*
- Ha állományunkban szalmonella-hordozásra van gyanú, a párosítás előtt végezzünk tisztító kezelést, pl. amoxicillinnel, spectinomicinnel vagy neomicinnel. Célszerű a célzott, tehát baktériumtenyésztésen alapuló kezelés. Enrofloxacint ebben az időszakban már, ha nem muszáj, ne alkalmazzunk, mert negatívan befolyásolhatja az első tojások termékenységét.
A kezelést a párosítás előtt 20 nappal kezdődően, 10 napon át folytassuk.
A kezelés után mindenképpen adjunk jó minőségű probiotikumot, az se baj, ha többfélét, legalább 3-5 napig.
 
- Trichomonas, vagyis sárgagomb betegség ellen 3 napos kezelés javasolt a párosítás előtt. Ilyenkor semmi esetre se alkalmazzunk dimetridazolt! Leginkább ajánlott a ronidazol használata, ennek hiányában a metronidazol. 3 napig adjuk valamelyiket.
A tricho elleni kezelés nem feltétlenül szükséges. Csak akkor alkalmazzuk, ha az elmúlt idényben gondjaink voltak a trichoval. És ha ilyenkor kezelünk ellene, ne kezeljük túl az állományt, mert fontos, hogy egy kevés trichomonas maradjon a szülők begyében, mert a fiókákban csak így tud majd kialakulni a természetes immunitás a kórokozó ellen.
 
(Ha ez a kezelés szükséges, de valami oknál fogva nem tudjuk betenni a párosítás elé, akkor már csak a tojásrakás után, a költés alatt pótoljuk.)
*
- A tenyészidőszakban az összes galambot gondosan lássuk el vitaminokkal, különösen E-vitaminnal és karotinnal(!), ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, különösen szelénnel, és immunerősítőkkel, pl. gyógynövényteával. Az így kialakított magas fokú, a tojással átadott szikimmunitás a már kikelt fiókákat védi!
- Nagyon fontos a galambok kalciummal való ellátása, illetve „feltöltése”. A grittek kalciumtartalma változó, a zeolitban pedig kevés van belőle. Ilyenkor Kafocitot adjunk, ami a foszforellátást is biztosítja, vagy Kondifixet, vagy bármely más gyári, megbízható minőségű ásványi-anyag keveréket, vagy mindezek kombinációját. Azonban bármelyiket is adjuk, ha nem adtunk ezek mellé D-vitamint, nem csináltunk semmit. D-vitamin hiányában ugyanis a kalcium nem tud felszívódni a bélből, illetve elraktározódni a csontokban. A D-vitamint a legtöbb vitaminkeverék tartalmazza, de azért olvassuk el a címkét, hogy az általunk használtakban tényleg van-e.
- Hetente legalább egy, de inkább két alkalommal adjunk szelént és E-vitamint. (Amennyiben ezek nem szerepelnek a használt vitaminkészítményekben.) A szelént túl lehet adagolni, ezért hetente maximum 2-szer adjuk. Ha valami ok folytán a galambok nem kaptak szelént már jó ideje, akkor egy hetes folyamatos itatással pótoljuk a szervezetükben a szelént, majd álljunk át a heti 1-2 alkalomra.
- A tenyésztés eredményességére igen jó hatású a karotin. A tenyészidőszak előtt és alatt hetente egyszer olyan vitaminkészítményt használjunk, amiben karotin is van, pl. Jolovit.
*
- Ne felejtsünk el a párosítás előtt egy alapos nagytakarítást és fertőtlenítést végezni. Egy nagytakarítást a féreghajtás utáni napra is beiktathatunk, hogy a külvilágra került fertőző parazita-alakokat eltávolítsuk.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

postagalamb2008@hotmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< 09 / 2018 >>


Statisztika

Online: 10
Összes: 363911
Hónap: 8004
Nap: 323