Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egyetlen bizonyosság


 

Dirk Van Den Bulck.Az egyik riportDirk van den Bulck-ról szól. Csak néhány galambot küld, mégis nagyon jó a sprintversenyeken. Alig veszít el fiatalt, és ha valami, akkor ez figyelemreméltó manapság. Mostanság  szinte mindenki sok fiatalt veszít el.

A riport március végén készült, barátságtalan hideg időben. Sok tenyésztő ahhoz is túlságosan hidegnek találta az időt, hogy kiengedje a dúcból az öregeket. Node mit olvasunk Bulck-nál? Ő a 10 hetes fiataljait már 10 alkalommal tréningeztette. Miért csinálja ezt? El kell kezdeni a tréningutakat nagyon fiatalon, és küldjük őket minél többször? Ez lenne a módja, hogy megakadályozzák a súlyos veszteségeket?

Hmmm.

Boeckx.Van egy másik tenyésztő, aki szintén alig veszít fiatalt. Van Boeckx a neve. Neki az a véleménye, hogy mások azért veszítenek el túl sok fiatalt, mert túl korán kezdik tréningezni őket. Arra van szükség, hogy a fiatalok jó formában legyenek, és nem arra, hogy sokszor tréningezzenek.Gijsbrechts, az állatorvos ugyanezt mondja. Az általános nézet szerint a gyakori tréning csak a rövidtávú versenyzőknek előnyös.

Boeckx kizárólag rövidtávot röptet!

Valami más.A ház körüli tréning nagyon fontosnak tekinthető. Vannak, akik rosszul érzik magukat, ha a galambjaik nem repültek naponta kétszer.  Boeckx ebben is más. Még az sem biztos, hogy a galambok naponta egyszer is repülhetnek egyáltalán. A tojók hétközben egy volierben vannak elhelyezve, és az sem biztos, hogy ki lesznek engedve egyszer is. Hétvégeken ezek a tojók tarolnak a versenyeken.

Dúcok.W. de Bruyn-nek rossz tapasztalatai lettek az eladó galambokkal kapcsolatban. Mások sikereket értek el, de ő állandóan becsődölt  ugyanazokkal a madarakkal. Idén is változtatni kellett az állományon, ezért elindultLuc van Mechelen-hez. Igazából ketten mentünk Luc-höz. Sokkolva láttuk, hogy a galambok lélegzetelállító állapotban vannak. Luc úgy gondolta, hogy ez a szuper állapot azért alakult ki, mert megváltoztatta a dúcot. Eltávolította a mennyezetet a galambok feje fölül, a padlástér teljesen megnyitásra került. Reszkettünk a befújó fagyos széltől.

Így tehát a dúcnak nyitottnak kell lennie?

Várjunk egy kicsit.

 

Az elmúlt évek nagy felfedezettje FlandriábanBert Vanden Berghe. Ő egy "fiatal" kezdő, de szenzációs nagy dobásai voltak a nemzeti versenyeken. Hogyan is lett annyira jó ilyen hamar?

Jó galambok persze és egy jó dúc.

Galambháza száraz és meleg, no és nincs szellőzés egyáltalán. A galambok fölött a mennyezet teljesen zárt, a levegő nem jut át rajta.

Mi a jó és mi a rossz?

Mondd meg te.
 
Érdekes vacsora. Volt egy vacsora a bajnokkal, ahol részt vett Vandenabeele, Cools, Vanden Berge, de Bruyn, de Smeyter ésdr. Henk de Weerd. Négy óra hosszat beszélgettünk a galambokról, és ez nagyon érdekes volt, mert… Nem volt mit tanulni! Elmondom miért.

Egyesek azt mondják, hogy állatorvosok oltsák a galambokat himlő ellen, és ne a kefével bedörzsölést használják.

"Képtelenség"– mondja dr. de Weerd. "A kefe még mindig a legjobb."

 

Andre Roodhooftazon bajnokok közül egy, akik elvesztették hitüket a teákban. Másrészről Vandenabeele hisz benne. Ő sikeres olyan galambokkal is, amelyeknek elkékült az izomzata, míg mások nem mernek ilyeneket kosárba tenni.

Több állatorvos úgy véli, hogy a paramyxovírus elleni védőoltásnak csak akkor van értelme, ha a madarak már elég idősek hozzá, legalább két hónaposak. Henk de Weerd ezzel szemben azt mondja, hogy legjobb közvetlenül az elválasztás után oltani, majd esetleg egy későbbi alkalommal is még egyszer.

A paratífusz egy másik vitás kérdés. Különösen a védőoltás vitatható. Az állatorvosok közül Schroeder, Herbots és mások tanácsolják az oltást, míg más állatorvosok, mint de Weerd és Gijsbrechts haszontalannak nevezik. Dr. Henk de Weerd és dr. Schroeder azt állítják, hogy azok a galambok, amelyek paratífusz megbetegedésben szenvedtek, teljesen kigyógyíthatók és ismét versenyzésre foghatók. Más állatorvosok ezt tagadják, és a selejtezést tanácsolják. A legjobb gyógyszernek a Baytril-t és a Dicural-t tartják.

Tagadhatatlan, hogy Ludo Claessen egy jó versenyző. Úgy találta, hogy az etetés nem fontos egyáltalán. Sokan egyetértenek vele, és ráálltak arra, hogy a galambok azonos keveréket kapjanak az egész év során. Rik Cools és Gaby Vandenabeele másrészt hisz az extra energia adagolásának szükségességében, amikor a madarak hosszú és kemény versenyek elé néznek.

Személy szerint én nem kezeltek a galambjaimat trichomonas ellen évek óta. Azt hiszem, a fokhagyma az itatóban tette ezt lehetségessé.

Henk de Weerd megállapítja, hogy az itatóba adagolt savak, azért, hogy megakadályozzák így a trichomonast, egy képtelenség. Herbots meg hisz benne.  

És tovább…Sok külföldi tenyésztő csak is olyan belga galambot akar, aminek hatossal kezdődik a gyűrűszáma. Tehát, hogy a galamb Antwerpenből származzon. Ezt Gaby Vandenabeele és Rik Cools meg tudja érteni, hiszen az anwerpeni galambok igen gyorsak és nagyon jók a középtávra. Néhány országban csakis rövidtávra használják az efféle galambot, vagy csak fiatalok versenyére.

Ugyanakkor azt gondolom, a flandriai galambok jobbak, ha a versenytáv eléri a 600 km-t, vagy ha a verseny sebessége nem éri el az 1200-as métersebességet.

Vandenabeele úgy véli, hogy a holland és természetesen a német versenyzési színvonal kevésbé erős, hiszen az ottani tenyésztők nem kosarazzák egyszerre az összes galambot, csakis a belgák küldik el egyes nagy versenyekre valamennyi jó galambjukat. Másrészt a hollandok és németek nincsenek valami nagy véleménnyel a belgákról, mert az elküldött galambok átlagos életkora igen alacsony.

“Sok út vezet Rómába”– idézte végül Henk de Weerd, miután egyeztettük a véleményeket. Ez egy régi közhely a Nagy Idézet Könyvből, de az étteremben ismét bebizonyítottuk, hogy a postagalamb versenyzésben az egyetlen bizonyosság, hogy nincs bizonyosság.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

postagalamb2008@hotmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< 01 / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 312758
Hónap: 6641
Nap: 157