Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A légzőkészülék parazitás bántalmai

 

A légzőkészülék parazitás bántalmai:
Légcsőférgesség:
(:Szingamózis:)

Legtöbbnyire a vadonélő madarakban fordul elő -terjesztik- mint a varjú, seregély, a szarka, és a háziveréb.

A betegség hordozói pl. a pulyka, a fácán .

A légcsőférgek (: Syngamus trachea :) kifejlett alakjai vérvörös színűek. A hím 2- 6 mm., a Nőstény 5-20 mm. Hosszú is lehet. Állandó kopulációban élnek,így együttesen Y alakú képletet mutatnak a légcső nyálkahártyáján. A petéket a fertőzött madarak (galambok) felköhögik,majd lenyelik,és a fertőző anyag ürülékkel jut a külvilágra. Itt kedvező hőmérsékleti és nedvességviszonyok között a peték kb. (1) egy hét alatt embrionálódnak és fertőzőképessé válnak.

A lárvák további sorsa kétféleképpen alakulhat: Vagy elhagyják a peteburkot, Vagy megmaradnak benne. Mindkét esetben f e r t ő z ő k é p e s e k, s a megfelelő gazdába jutva kialakulnak belőlük az ivarérett férgek.

Járványtani nézőpontból fontos tudni, hogy a peték a vivőgazdaként szereplő (: pl: csigák) a végleges gazda emésztőcsövébe jutva fertőzöttséget létesítenek.

Az emésztőcsőbe jutott fertőzőképes lárvák a portális rendszeren át a t ü d ő felé vándorolnak,ahová már a fertőzés utána a h a t o d i k órában megérkezhetnek.

A t ü d ő b ő l a l é g c s ő b e jutott lárvák véglegesen megtelepednek a nyálkahártyán ahol az invázió után a h e t e d i k napon már kifejlett,kopuláló példányokat lehet találni.

Klinikai tünetek:

A Klinikai tünetek jellegzetesek. A fertőzés után 1- 2- hét múlva sajátos légzési zörejek hívják fel a figyelmet a bántalomra. A galambok nyakukat nyújtogatják, csőrüket nyitogatják és a légszomj tüneteire emlékeztetnek. Fejüket rázzák,mintha ki akarnák rázni torkukból a férgeket.A madarak étvágytalanná válnak,mert táplálékfelvételük zavart, lesoványodnak,anémiássá válnak. A tüdőben a lárvák okozta roncsolások nyomán pneumónia keletkezhet. A tüdőben a lárvák olykor olyan súlyos léziókat okoznak, hogy a galambok sokszor már a tüdőgyulladásba belepusztulnak,mielőtt még a férgek elérnék a légcsövet. A legtöbb madár ( versenygalambok) mégis a kifejlett férgektől szenved,és vagy megfullad,vagy a kínzó köhögés okozta kimerülés kapcsán nagyfokú teljesítmény csökkenés következik be.

Élő madárban szabad szemmel vagy nagyítóval rendszerint jól meg lehet látni a légcsőben megtelepedett férgeket úgy, hogy a kihúzott nyakú madarakat erős fénnyel szemben átvilágítva vizsgáljuk. A l é g c s ő felső harmadában megtelepedett férgeket a szájüreg felől is megláthatjuk, különösen ha ujjunkkal enyhe nyomást gyakorolunk a gégetájékára.

Kórbonctani elváltozások:

A kórjelzést a koprológiai viszgálat is megerősítheti. A Syngamus trachea nagy ( 85-90 mikro m. hosszú)sötét petéket rak,s ezek az emséztőcsövön keresztül az ürülékkel jutnak a külvilágra. A petéken 8- 16 barázdálódási golyó látható. A férgek megtapadása folytán keletkezett kórbonctani elváltozások közül a légcső nyálkahártyájának kipirosodása a legfeltűnőbb. A gyulladást a megtelepedett férgek okozzák, s annak mértéke a megtelepedett férgek számával általában arányos.Mozgásukkal izgatják a nyálkahártyát, egyesek szerint vért is szívnak. Ennek ellene szólnak a radioaktiv anyagokkal végzett kisérletek,amelyek igazolták, hogy a Syngamus trachea nem vérrel táplálkozik. A férgek a kisebb vagy nagyobb vérzésekre vezető hurutot-gyulladást a légcsőben tisztán mechanikai izgatásukkal okozzák. Erősen fertőzött madarak légcsövében a nyálkahártyát vércsíkok fedhetik, vagy kölesnyi, sárgás anyaggal kitöltött gócok fordulnak elő rajta. A habos váladékban férgeket találunk, a légcső körüli szövetekben pedig a kocsonyás beszűrődés fordulhat elő. A gazdaállatban-madárban- a hím megtapadása helyén a légcső falának külső felületére domborodó kölesnyi-borsószemnyi granulómák keletkeznek.

Gyógykezelés:

A légcsőférgesség kezeléssel megszüntethető,de nehézkes feladat.

Reményekkel kecsegtető eljárás a szingamózis elleni védekezés az ún. p r e i m a g i n á l is k e z e l é s. Ezzel a nem kifejlett férgeket pusztítják el az alkalmazott gyógyszerek, hanem azok fiatalabb stádiumú egyedeit.

A betegség megelőzése:

A betegség megelőzése nehéz feladat,hiszen a tömeges szállítás közben,a közös itatóból fogyasztott ivóvízzel kölcsönösen fertőzik egymást. Főleg azok az egyedek veszélyesek társaikra,melyek a légcsőférgek elleni kezelésbe ritkán, esetleg soha nem részesültek. Nehézkes feladat a fertőzés megakadályozása azért is, hiszen a vadonélő madarak folyamatosan fertőzhetik az állományokat.

Forrás: Egyetemi Szakanyagok,Állattenyésztési Enciklopédia
Szerkesztette: Szabó Ferenc

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Шлюхи Краснодара

(Amuelmunda, 2018.10.13 12:48)

<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru>Проститутки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Недорогие бляди Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Интим знакомства Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-irkutska.ru>Проститутки Иркутска</a>
<a href=http://prostitutki-perm.ru>Шлюхи Перьми</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi>Проститутки Казани</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/individuals/>Индивидуалки Казани</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/>Секс знакомства Казань</a>
<a href=http://penza-dosug.ru>Шлюхи Пенза</a>
<a href=http://girls-ufa.ru>Проститутки Уфы</a>
<a href=http://girls-msk.ru>Проститутки Москвы</a>
<a href=http://dosugspb24.ru>Шлюхи Питер</a>
<a href=https://top.girls-nsk.ru>Проститутки Новосибирск</a>

fifa 15 xp скачать

(garneuVek, 2018.03.31 03:18)

апетитные)))

---
Я думаю, что Вы ошибаетесь. Могу отстоять свою позицию. Пишите мне в PM, поговорим. fifa 15 скачать торрент pc полная версия, скачать fifa 15 через на psp а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>crack fifa 15 v5 скачать</a> скачать fifa manager 15 торрент русская версия

скачать игру fifa 15 на андроид

(lecalTog, 2018.03.13 09:45)

Так долго ждал и вот -=)

---
Вопрос интересен, я тоже приму участие в обсуждении. Я знаю, что вместе мы сможем прийти к правильному ответу. скачать форму fifa 15, fifa 15 полная скачать торрент а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/>fifa 15 скачать ключ</a> скачать fifa 15 на андроид полную

 

 

Profilkép



Utolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

postagalamb2008@hotmail.com

Levelezőlista



Archívum

Naptár
<< 10 / 2018 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 372339
Hónap: 9582
Nap: 319