Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A himlő kezelése

1. A himlős kiütést jóddal, azaz pl. Betadinnal ecseteljük naponta 1-2-szer. Bőrfelületre a Betadint töményen alkalmazzuk, ha nyálkahártyára (pl. szájüregen belül) tesszük, akkor fele-fele arányban vízzel higítjuk. Legcélszerűbb egy fültisztító pálcika segítségével felkenni a területre a Betadint.
2. Belsőleg olyan vitaminkeveréket adunk,amelyik tartalmaz A-vitamint. Ezzel a bőrt erősítjük és csökkenthetjük a himlővírus kártételét.
3. A galambhimlő vírusát az esetek túlnyomó részében vérszívó élősködők terjesztik (szúnyog, tetű, atka stb.). Ezért a himlő terjedésének megakadályozása céljából nagy figyelmet kell fordítani a dúcon belüli parazitairtásnak is.
4. Aktívan a himlővírus ellen vakcinázással védekezhetünk. Sajnos, a himlővakcinák jelenleg igen drágák, de ha használjuk őket, akkor a dúc minden egyedét vakcinázni kell, oltatlan egyed nem maradhat a dúcban!
*
A galambok tartásával kapcsolatban:
Nem szerencsések az ilyen kérések-kérdések, mert válaszként egy egész könyvet lehetne ideírni. Mégis, röviden a következőket szeretném megjegyezni:
Bár a tartás szinte teljesen zárt és a járványvédelemre is figyel a galambász, azért a himlő megjelenéséből látszik, hogy ez a védelem is áttörhető. Ezért mégiscsak megfontolandó a védőoltások alkalmazása, legalább olyan szinten, mint pl. a paramyxo elleni itatásos védekezés 3 havonta. Ha egy ilyen, immunológiailag "szűz" elzárt állományba, amely addig nem találkozott "utcai" vírusokkal, és oltva sem volt, mégiscsak bejut valahogy pl. a paramyxovírus, akkor ott rettenetes kártételeket tud csinálni.
A külön lábbeli dícséretes, hozzátéve azt, hogy látogatót még véletlenül se engedjen be utcai cipővel a dúcba. Ha mégis bemegy valaki, mindenképpen húzzon fel a cipőjére egy eldobható nyloncsizmát, vagy ha nincs kéznél, egy-egy hétköznapi nylontáskát.
A fürdésre nem tudok egyértelmű időpontot adni, ez függ a galambok edzettségétől és persze a dúc mikroklímájától (mennyire meleg vagy főleg mennyire huzatos).
Zárt tartásnál a belső parazita elleni kezelés elég félévente, de a külső paraziták ellen,úgy látszik, még ilyen körülmények között se elég a féléves gyakoriság. A himlő jelenléte mindenesetre vérszívó paraziták jelenlétére utal. Tőlük nehéz megszabadulni, ilyenkor ismételten és váltott szerekkel hetente kell kezelni a dúc minden zegét-zugát és persze a galambokat is.
Az állománysűrűség kiváló, a dúc mérete (még a napozót nem is számítva) tökéletes 25 galamb számára.
Az állomány fent leírt heti programos itatása rendben van, annyi kitétellel, hogy a téli - kora tavaszi hónapokban gyakrabban adnék vitamint, és nem csak Jolovitot, hanem másféle multivitamint is, pl. Jolomaxot, amiben aminosavak is vannak. Ugyanígy talán jobban oda kellene figyelni a mikroelem ellátottságra, és különösen a szelénpótlásra, utóbbira főleg a tenyészidőszak előtt és alatt.
A grittek: úgy látom, túlnyomórészt kemény grittek szerepelnek a felsorolásban. Ügyelni kell arra, hogy puha gritteket is legalább annyit kapjanak a galambok, mint keményet, mert a kemény gritt inkább csak mechanikailag vesz részt az emésztésben, a puha gritt az, aminek a kalciumtartalma igazából fel tud szívódni.
A takarítás megfelelő, de a homokot azért évente egyszer ki kellene cserélni, ha lehetséges.
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: hetente 1-2 alkalommal probiotikumot szinte kötelező itatni a galambokkal.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

скачать песню fifa 15

(garneuVek, 2018.03.22 21:02)

Автору респект и огрромное спасибо!!!

---
Извините, что я Вас прерываю. скачать fifa 15 на пк через торрент, скачать взломанную версию fifa 15 ultimate team или [url=http://15fifa.ru/raznoe-fifa-15/32-zvuk-fifa-15-mezhdunarodnye-kommentatory-skachat.html]fifa 15 комментаторы черданцев скачать[/url] fifa 15 cracks v3

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

postagalamb2008@hotmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< 03 / 2018 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 323653
Hónap: 4235
Nap: 169