Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A difloxacin alkalmazása a galambok légzőszervi betegségei ellen

 

 A galambtenyésztők többsége állandóan küszködik a galambok között fellépő légzőszervi betegségekkel. Talán nincs is olyan állomány, ahol a mycoplasmosis, az ornithosis kórokozója ne fordulna elő a galambokban lappangva. Ezek a kórokozók várják az ellenálló képesség csökkenését, s ha ez bekövetkezik, a colibaktériummal és a trichomonassal együttműködve rendkívül súlyos következményekkel járó, hosszasan elhúzódó betegséget okoznak, jelentős elhullással.

            Hasonló kórlefolyást találunk a vírusos megbetegedések egy részénél is. A vírusok okozta galambbetegségek közül a herpesz, az adenovírus és a circovírus kórókozói szintén lappangnak egyes állományokban. Elszaporodásuk az előzőekhez hasonlóan szintén az ellenállóképesség csökkenése után szokott bekövetkezni. A beteg galambokban  itt is megjennek a mycoplasmák és a colibaktériumok az elhullások előidézőiként.

            Hasonló kórlefolyást tapasztalunk a fiatal galambok betegségeként elhíresült kórformánál is, mely lényegében egy vitatott hátterű, vírusos fertőzés utáni, több kórokozós vegyes fertőzés. Ennél a betegségnél a mycoplasmák, a coli baktérium mellet a trichomonas -fertőzés súlyosbítja a helyzetet, de a betegség végkimenetele az előzőkhöz hasonló.

            Visszatekintve az előbb felvázoltakra, azt lehet látni, hogy a legtöbb galambbetegségnél közös tényező a mycoplasmák és a colibaktériumok jelenléte, melyek az elhullásért felelősek, s erre  a megállapításra kell alapozni galambjaink gyógykezelését.

            Dr. Talabér Zsolt kollégám kitűnő könyvéből minden ismerethez hozzá lehet jutni ezen betegségekről és azt is ki lehet olvasni, hogy a galambok nem megfelelő tartási körülményei miatt a betegségek a kezelések ellenére is gyakran kiújulnak, s e miatt készenlétben kell lenni a galambok kezelésére. A gyógyításhoz a szerző többféle gyógyszert is javasol, de ezek között nem szerepel a Diflocin a.u.v. 10 %-os oldat, amely már közel tizenöt éve forgalomban van Magyarországon.

            Az elmúlt évben több tenyésztőtársammal együtt alkalmaztam galambjaink gyógykezelésére a Diflocint, s azt tapasztaltam, hogy az állományomban visszaszorultak a légzőszervi betegségek, annak ellenére, hogy a galambok tartási körülményei nem változtak.

            A Diflocin 10 %-os oldat hatóanyaga a Difloxacin. Erre a gyógyszerre az enrofloxacin-készítményekkel teli gyógyszerpiac csak az utóbbi időben figyelt fel, s kezdik használni a baromfi- és sertéstartásban az enrofloxacin rezisztencia miatti kiváltására. A Diflocin a klasszikus Baytril-nál kb. ötször olcsóbb, az utángyártott Endrofloxacinokhoz képest kb. háromszor drágább.

            A Diflocin hatékony azoknak a kórokozóknak a többsége ellen, melyekkel galambjaink terheltek. Ezek a következők: mycoplasmák, chlamidiák / ornithosis /, haemophilus baktérium, de érzékeny iránta a salmonella és a colibaktérium is.

            A galambbetegségek diagnosztizálásához legtöbbször a bakteriológiai és gyógyszer-rezisztencia vizsgálatokat hívjuk segítségül. A fent említett betegségek döntő többségében a coli baktériumokat tenyésztik ki. Nagyon lényegesnek tartom a gyógyszer kiválasztásánál, hogy minden esetben olyan antibiotikumot válasszunk, amelyik a coli mellett a mycoplasmák ellen is hatékony. Amennyiben gyógyszerünk a chlamidia ellen is hatásos, az már „ráadás”. Ez utóbbi kívánalomnak is megfelel a Diflocin.

            Magyarországon a Diflocin 10 %-os oldat csak 1000 ml-es kiszerelésben kapható, ez az egyetlen hátránya. Úgy tapasztaltam, hogy egy 100 – 150 db-os galambállományban egy évben 200 ml elegendő a gyógyításhoz, ezért szerencsés, ha több tenyésztő közösen szerzi be a nagy kiszerelésű gyógyszert, melyet aztán szükségleteik alapján felosztanak.

 A gyógyszer javasolt adagja 10 kg élősúlyra 1 ml, ez a gyakorlatban  l liter víz/ 1 ml gyógyszert jelent. A leiratban általános adagként feltüntetett 500 ml / 1000 l töménységben javasolt alkalmazását kevésnek találom tapasztalataim alapján, mivel a gyógyszeres oldat kissé csípős szaga miatt kevesebbet isznak belőle a galambok a megszokottnál.

 A felnőtt galamboknál, ha a mycoplasmosisra jellemző lélegzést, a galambok bágyadtságát, étvágytalanságát tapasztaltam ,ötnapos kezelés elégséges volt. A fiatalabb galamboknál, melyeknél súlyosabb tüneteket / szemgyulladás, garatgyulladás / észleltem, hosszabb - több hetes kezelésre is szükség volt. / Lehet, hogy ornithosis miatt? /

            Gyakran előfordul, hogy egy - egy galamb váratlanul megbetegszik, szeme begyullad, nehezítetten lélegzik, ráadásul a gyógyszeres vizet sem fogyasztja el. Az ilyen esetekben nagyon jól bevált a Doxycen retard injekció használata, melyet 0,1 ml / kg dózisban alkalmazok. Az egyszeri injekciós kezelés három napos gyógyszerszintet biztosít, mely idő alatt szinte valamennyi galamb olyan állapotba kerül, hogy utána már itatással kezelhető.

            Bízom benne, hogy ennek a betegségcsoportnak az én felfogásom szerint értelmezése , valamint az általam kipróbált és a fentiekben javasolt gyógyítási módnak  közzétételével gyakorlati segítséget kapnak az állatorvos kollégák és a tenyésztőtársak egyaránt.

 

                                                                                                          Dr.Czeglédy Pál

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

скачать moddingway для fifa 15 7.0 0

(exethMa, 2018.03.08 14:06)

Попробуйте поискать ответ на Ваш вопрос в google.com

---
Наверно нет fifa 15 windows 10 скачать торрент, скачать file master для fifa 15 а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/>fifa 15 скачать ключ</a> скачать патч для fifa 15 фнл

3250 Pétervására, Köztársaság út 50/a

(Cseszneg Györgyné, 2015.09.27 11:45)

Tisztelt Cím!

Segítségüket szeretnénk kérni! King galambjaink vannak és sajnos az egyik csoport növendék galambjaimnál légzőszervi problémákat látunk! Azaz, "taknyosak" - sajnos ez már tavaly is jelentkezett - ugyanezen a helyen - pedig igen csak vigyázunk a tisztaságra és fertőtlenítünk is! Ezt akkor állandó gondozással, orrcsepp, vitamin stb. legyőztük és elhullás sem volt! Most szintén ilyen gondunk van és érdeklődnék, hogy a Diflocin 10%-s oldat segít-e ezen a problémán és hol lehetne megrendelni!

Várom válaszukat!

Üdvözlettel Cseszneg György és Gizella

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Bagdi Sándor és Ákos

postagalamb2008@hotmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< 11 / 2018 >>


Statisztika

Online: 6
Összes: 381402
Hónap: 11118
Nap: 389